M.Hakan GÜRÜNEY

M. Hakan GÜRÜNEY

1961 İstanbul Fener doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1979-1985 yılları arasında ODTÜ Fizik Eğitimi bölümünde okudu ve askerlik hizmetini yerine getirdi. 1989 yılında Rapor Bilgisayar Ltd. Şirketini kurdu. Halen bu firmanın genel müdürlük görevini sürdürüyor. Ayşe İnci Gürüney’le evli;  Ada ve Ege isimli iki çocukları var. İngilizce ve Osmanlıca biliyor.

“Ada” kavramı ile kez, sekiz-dokuz yaşlarında okuduğu Daniel Defoe’nun Robinson Crusoe isimli kitabında tanıştı. Daha sonraları okuduğu; Issız Ada, Esrarlı Ada, Mercan Adası ve benzeri kitaplardan çocuk yaşlarda belleğine işlenen bu adalardaki yaşam, bir deniz kabuğu peşinden 1992 yılında ilk kez geldiği Bozcaada’da gerçeğe dönüştü.  Bozcaada’nın; çocuk yaşlarda kurduğu hayallerine benzer yanları, olağanüstü doğallığı, ıssız koyları, sualtı yaşamı, bir arada yaşayan Türk ve Rum vatandaşların dostane yaklaşımları eşsiz bir çekim merkezi olmuştu onun için. Takip eden yıllarda, çocuk yaşlardaki olanaklarla biriktirdiği koleksiyonlarından sonraki ilk bilimsel koleksiyonu olan deniz kabuklarına yeni türler katabilmek için birkaç kez daha Bozcaada’ya geldi. Evlendikten sonra ise karısı ile ortak kararları olarak Bozcaada’da 1997 yılında bir yazlık ev satın alınca, Bozcaada artık onlar için yaşamlarında her fırsatta bir kaçış yeri olmuştu.

Bozcaada Koleksiyonu yapmaya 6.Haziran.1998’de, İstiklal Caddesi’ndeki bir sahaf dükkânından Bussiere’in Tenedos gravürünü ve dört adet 1915 yılından kalma siyah/beyaz kartpostalını satın alarak başladı. Daha sonra yoğun ve sistemli bir şekilde Bozcaada ile ilgili her türlü fotoğraf, kartpostal, kitap, posta damgaları, harita ve gravür, bağcılık ve şarapçılıkla ilgili objeler, etnografik eserler, Osmanlıca, Türkçe, Yunanca, Fransızca, İtalyanca, İngilizce belge ve dökümanlar,  fosil ve deniz kabuklarından oluşan çok geniş bir alanda toplamı 5000’den fazla malzeme edindi. Yurtiçi ve yurtdışındaki özel ve resmi kişi, kurum, kütüphane, arşiv, müze, müzayede evi ile irtibata geçerek malzeme edinmeye devam etmektedir.

Birçok Bozcaadalı ile saatler süren, yüz yüze röportajlar yapıp, canlı tanıklardan hem yaşam öykülerini hem de Bozcaadaya yönelik anılarını sesli ve görüntülü olarak kaydetti. Bozcaada’lılar tarafından gönülden desteklenen bu oluşuma yaklaşık 1000’den fazla ata yadigarı fotoğraflar, objeler sergilenmek amacı ile bağışlandı.

DENİZ KABUĞU KOLEKSİYONCULUĞU VE BOZCAADA İLE TANIŞMA HİKÂYEM DENİZ_KABUL
   Sualtı mücevherleri dediğim deniz kabukları koleksiyonuna 1988 yılında başladım. İlk seyahatimde Çanakkale’den feribot ile Gökçeada’ya geçtim. Benim için verimsiz ve sevimsiz bir ada seyahati olduğu gibi, gidiş ve özellikle dönüşte yaşadığım zorluklar, Odunluk İskelesi önüne gelip de, hele eski çıkartma gemisini gördüğümde Bozcaada’ya gitmekten derhal vazgeçmeme neden olmuştu.     1991 yılında koleksiyoner İsmet R.TÜMTÜRK “Trivia Spongicola Monterosato, 1923” isimli kabuktan bugüne kadar beş örnek bulunduğunu söylemişti. Kabuk bir leblebi tanesinden daha küçük, ağız kısmından başlayıp, sırt kısmında sonlanan enlemesine setleri vardı. Beni nadirin nadiri olması ötesinde cezbeden yanı, ağız kısmının her iki ucunda bulunan mor benekleriydi.
Koleksiyonculuk hırsım tüm benliğimi sarmıştı. Bu kabuktan bende de olmalıydı. 29.Ekim.1991 tarihinde, üç günlüğüne geldiğim Assos yakınlarındaki Sokakağzı beldesinde, her gün sekiz saatten fazla dalarak araştırmalarımı sürdürdüm. Son gün, yüzlerce kez elediğim kumların içinden elekte kalan birkaç kabuktan birinin de aradığım kabuk olduğunu gördüm. Kıyıdan 250-300 metre açıkta, on metre derinlikte, denizin içinde çılgınlar gibi sevinen biri..!
Yeni tanıştığım Murat RECEVİK isimli bir koleksiyonerin kabuklarını incelerken, 2 adet T.spongicola kabuğu olduğunu gördüm. Ne olduklarını bilmediğini ama bunları topladığı Bozcaada’da bulabileceğini söyledi. Şok geçiriyordum. Gitmediğim tek yerde, koleksiyonumun en nadir parçasını bulmuştu. Ertesi gün Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Klübü üyesi, Baki YOKEŞ ile tanışmaya gittiğimde elinde bir poşet dolusu T.spongicola kabuğundan vardı. Bozcaada’da dalış yaptıkları yerde, henüz gerçek tanımlamasını bilmediği bu kabuktan isterse yüzlerce örnek daha toplayabileceğini söyledi.
Benim için, nadirlik yönünden bu kabuğa yönelik giz perdesi aralanmış ve daha önce hiç gitmediğim Bozcaada yeni hedef olmuştu. 1992 yılı temmuz ayında ilk kez Bozcaada’ya gelip, adanın çevresinde 100’den fazla örnek topladım. Bugün koleksiyonumda Bozcaada’dan topladığım 730 değişik tür deniz kabuğu vardır.